1. Home
  2. /
  3. Online
  4. /
  5. DE IMPACT VAN DE...

DE IMPACT VAN DE MODE-INDUSTRIE VERMINDEREN? START MET LENEN

Publicatie datum: 16-12-2021

Beeld: Delina Vlug

Het lenen van kleding wordt een steeds groter fenomeen. Online kledingbibliotheken worden met veel ambitie op de markt gezet. Is dit nou hét duurzame alternatief om de impact van de mode-industrie op het milieu te reduceren? En past dit alternatief bij jou?

Van gelegenheidskleding, seizoenskleding tot designermerken er is genoeg aanbod aan kledingbibliotheken om de juiste outfit voor de juiste occasion te vinden. En já er zitten echt wat designer-pareltjes tussen.

Florentine Gillis van Conscious Collective vertelt dat het huren van designer kleding een fijne manier is om deze merken te kunnen veroorloven. “Daarnaast kan de klant eerst de kleding uitproberen, waardoor je miskopen tegengaat.’’

Verduurzamen met kleding

Een doel van de kledingbibliotheken is om de modewereld te verduurzamen. Om dit te bereiken zouden consumenten minder moeten gaan kopen en in plaats daarvan items gaan huren. Het lenen van kleding wordt dan dus een alternatief voor het kopen.

“Je ziet wel dat grotere ketens in de kleding-verhuurmarkt stappen, maar dat ze er niet minder kleding op gaan produceren of verkopen,’’ vertelt Florentine “Er moet juist een focus komen op minder kopen.’’

“Grote ketens hebben de mogelijkheid om te experimenten en te kijken wat wel en niet werkt. Om vervolgens dat wat wel werkt te integreren in het bedrijf’,” vertelt Nanette Hogervorst van de Sustainable Fashion Gift Card. “Als de grote ketens doorzetten met deze kleding-verhuur modellen en zich serieus inzetten voor duurzaamheid dan moet er een moment komen dat ze de targets gaan zetten op minder produceren en verkopen.’’

Impact

Dat het voor kledingbibliotheken voordelen heeft dat de grotere ketens ook aandacht geven aan het concept kleding lenen beaamt Maxine Hassing van My Dressoir. “Hierdoor wordt het alleen maar bekender.’’ Maar ook apps voor tweedehands kleding worden steeds populairder. Zoals de app Vinted “Kleding lenen en tweedehands vullen elkaar juist aan,’’ zegt Lieke van Schouwenberg van Masterpiece.

Bij tweedehands kleding kost het soms moeite om dat ene mooie item te vinden, waarbij de meerwaarde van lenen juist is dat het minder gedoe kost. De mooie en kwalitatieve items zijn al voor je uitgezocht en veel kledingbibliotheken combineren het met advies.