print

Bezoekers maken contact met creativiteit uit de buurt - Schilderijen en andere kunstwerken sieren de vier Zijper kerken van Burgerbrug, Sint Maartensbrug, Schagerbrug en Oudesluis. Drie zondagen lang exposeren lokale en regionale kunstenaars. Zondag vond de opening van Zomerkunst Zijper Kerken plaats bij de Herboren Toren in Burgerbrug. De vlag hangt uit, de melkbus staat klaar voor donaties en het reactieboek ligt opengevouwen.
Dorpshuis-uitbater heeft na half jaar horecavergunning binnen - Eindelijk is het dan zo ver. De deuren van dorpshuis De Kastanjeboom te Dirkshorn gaan deze dinsdag weer open. Het heeft even geduurd, maar de vergunning is rond. Afgelopen week- end is het besluit genomen om 25 juni open te gaan, precies op tijd voor de beslissende poulewedstrijd van het Nederlands elftal.
’We hebben het super getroffen met het weer. Het is in één woord magisch’ -Afgelopen weekend werd het strand van Callantsoog opgesierd door honderden kleurrijke vliegers in diverse vormen en maten, tijdens de vijfde editie van het vliegerfeest.
Zaterdagochtend voeren tientallen vrijwilligers uit de Noordkop met bootjes over het Noordhollandsch Kanaal voor de jaarlijkse Canal Cleanup.
Genoeg animo voor evenement in Kolhorn - Onder aan de Westfriesedijk in Kolhorn gaan oldtimer trekkers ploeterend door de modder op deze regenachtige zondag. Tractoren Organisatie Wieringen (TOW) organiseert de Trekkertrek in Kolhorn, waar voornamelijk oude tractoren aan meedoen in verschillende klassen. Rond de 60 deelnemers trotseren de drassige baan om een full pull te trekken.
Drassige eerste editie Magnus Festival - 4500 bezoekers zijn zaterdag van de partij, tijdens de openingsdag van de eerste editie van het Magnus Festival in Schagen. De line-up is vooral bedoeld voor de jongeren. Op het hoofdpodium, de main stage, staan grote namen als Bizzey, Zoë Tauran en als afsluiter Sam Hofman. Zondag staat publiekstrekker Davina Michelle op het podium.
Van punk tot Bach, met de rockdominee kun je alle kanten op - De krant ligt opengeslagen op tafel, op de achtergrond klinkt muziek van Family. Een lp van deze Engelse rockband draait op de platenspeler. Vanaf zijn tiende ontwikkelde predikant Jan Andries de Boer (63) een liefde voor muziek.
De hele dag een gezellige drukte op de Dorpsstraat van Nieuwe Niedorp. De maand juni begint in het dorp met de jaarmarkt, ook wel Kieledag genaamd. Het is dit jaar de 42e keer. De marktmeesters fietsen fluitend rond in een blauwe kiel, een ode aan de kooplui van vroeger.
Uit de kleren voor pikante kalender - De mannen van rugbyclub Rush uit Schagen gaan uit de kleren. Onderling is dat helemaal niet vreemd, de mannen brengen al jaren tijd met elkaar door in de kleedkamer.
Derde editie in ZAP-hal beide dagen uitverkocht - Borden met songteksten van singer-songwriter Nielson, die zaterdagavond op het podium stond, sieren de entree van het Polders Music Festival in Breezand. Het is de derde editie dat het festival in de hal van handbalvereniging ZAP is georganiseerd. Het festival was uitverkocht.
Met 73,8 meter blijft Romy Huisman (24) haar twee zussen voor - Donkere rookpluimen walmen de lucht in boven de Wieringermeer. De Agrarische Jongeren Wieringermeer organiseert de jaarlijkse trekkertrek. Het evenement, dat één keer in de twee jaar gehouden wordt, trekt veel bezoekers uit de omgeving.
Bijna alle bandjes hebben een connectie met Dirkshorn - De zon schijnt zaterdag bij de tweede editie van muziekfestival Skik in Dirkie. De muziek van rockbandjes blaast via de boxen door het dorp.
Familie Rus kampeert 50 jaar samen - Camping de Kolibrie in Warmenhuizen is dit Hemelvaartsweekend drukbezocht door familieleden van de familie Rus. Dit jaar is het vijftigste jaar dat de familie met elkaar gaat kamperen tijdens Hemelvaart.
Na 143 kilometer hardlopen en fietsen is het vuur in Schagen - Tien minuten voordat de kerkklok één uur slaat komen de hardlopers en fietsers van de Bevrijdingsvuurestafette de Markt in Schagen oplopen. Ze worden warm onthaald en ook vanaf de terrassen klinkt luid applaus. In de nacht van zaterdag op zondag zijn ze met zeventien hardlopers en twee fietsers vanuit Wageningen naar Schagen toegekomen om het vuur van de vrijheid te overhandigen.
,,Het is dit jaar een beetje anders dan andere jaren’’, zegt Maarten Weel tijdens zijn openingswoordje bij het Slotplein in Schagen. Weel heeft de organisatie van de dodenherdenking in Schagen dit jaar in zijn eentje op zich genomen en doet aan het eind van de herdenking een oproep aan de jeugd om mee te helpen organiseren.
Het is hopen op een klein buitje - Tweede pinksterdag, een datum die één keer in de twee jaar dikgedrukt in de agenda staat bij de leden van de Agrarische Jongeren Wieringermeer. Ook dit jaar maakt de vereniging zich weer klaar voor hun evenement van het jaar: de trekkertrek.
Heel Anna Paulowna en Breezand betrokken bij Bloemendagen - Regenbuien of zon, de Bloemendagen in Anna Paulowna en Breezand is afgelopen weekend druk bezocht. Kenners weten dat bij de Bloemendagen eigenlijk een rondje op de fiets komt kijken om alle mozaïeken te bewonderen. Vanwege het onvoorspelbare weer op zaterdag stapte een aantal bezoekers toch maar in de auto. Via de app kon gekeken worden welke adressen meedoen om vervolgens zelf een route uit te stippelen langs alle mozaïeken.
Veel uitgebloeide percelen, maar de zon schijnt - Wandelschoenen aan, rugtas om en de stempelkaart mee. Routes van 7,5 kilometer tot en met 32 kilometer werden zondag gewandeld langs de bloeiende bollenvelden. Tot tevredenheid van de duizenden wandelaars die de wandeltocht van Bloeiend Zijpe liepen, brak het zonnetje door. Deelnemers startten vanaf Camping de Nollen in Callantsoog of Land van Fluwel in Sint Maartensvlotbrug.
Musical over kamp - Vierentwintig kinderen van Thalia Kids dansen en zingen op maandagmiddag in het clubhuis van scouting Corvus Corone in Den Oever. Tijdens deze middag laten zij nummers horen van hun musical ’Froekje en Mies op scoutingkamp’ aan de schrijfsters van het gelijknamige boek en ervaren zij wat er allemaal gebeurt bij de scouting.
De entree van Tandheelkundig Centrum ’t Veld is versierd met kleurrijke ballonnen. De medewerkers van de praktijk waaronder de tandartsen, mondhygiënisten en de baliemedewerkers zijn allemaal belangeloos aan het werk voor het goede doel. De volledige omzet van de achtendertig behandelingen die deze zaterdag plaatsvinden wordt gedoneerd aan Stichting Jarige Job.
Vier vragen aan Annemieke Dapper - De Dapperstal in Sint Maartensbrug organiseert aanstaande zondag een fancy fair. Annemieke Dapper (53) is de eigenaresse van pensioenstal de Dapperstal.
Al die voorstellingen keer op keer uitverkocht - Voorstellingen van toneelverenigingen in de regio zijn jaar na jaar uitverkocht. Onlangs speelde toneelclub Lely uit Slootdorp vijf keer voor een volle zaal met de voorstelling ’Dolle Beestenboel’, terwijl Molière uit Oude Niedorp vier uitverkochte shows had. De interesse is duidelijk aanwezig, maar hoe gaat het eigenlijk met deze toneelverenigingen en waar halen ze telkens weer een regisseur vandaan?
Wel of geen match tijdens slowdaten in Schagen en Den Helder - ,,Of ga je zelf meedoen?’’, vraagt mijn redactiechef. ’Participerende journalistiek.’ Dus daar zit ik op een avond op de bank, kopje thee erbij en laptop op schoot, vragen te beantwoorden over naar wat voor partner ik zoek. Ik ga me opgeven voor de slow-date-avond die wordt georganiseerd door Connecting Love.
Traptrekkerbaan moet jeugd enthousiast maken voor trekkers en bollenteelt - Rode, blauwe en groene trekkers staan klaar om de nieuwe traptrekkerbaan bij het Land van Fluwel te trotseren. Trappen over de baan, even langs de werkbank en de kist met bollen die geplant kunnen worden. Om dan de tulpen nog te beregenen met de waterpomp. Zaterdagochtend opende de traptrekkerbaan die kinderen meeneemt langs de verschillende werkzaamheden van de trekker in de bollenteelt.
Helpen met klussen en schoonmaken tijdens NLdoet - Het plafond isoleren, de heg snoeien, een kattenloop bouwen en even de boel goed schoonmaken. Clubleden, oud-leden en kennissen steken de handen uit de mouwen en verrichten vrijwilligerswerk bij hun vereniging, stichting of het dorpshuis. Het Oranje fonds organiseerde vrijdag en zaterdag NLdoet, een grote vrijwilligersactie door het hele land.
Bijna vijftig bomen stonden op de nominatie om te worden gekapt voor de herinrichting van de Terpstraat in Wieringerwerf. Maar dat kan ook anders, liet Van der Jagt Cultuurtechniek uit Wieringerwerf maandag zien: bomen kunnen ook worden verplaatst.
Lezing over in Joods Werkdorp - In het kerkje aan de Molenvaart in Anna Paulowna is zondag herinnerd en herdacht. Vanaf augustus start het Nationaal Comité 4 en 5 mei het Lustrumprogramma ’80 jaar vrijheid’. Onderweg naar dit programma worden er in de Noordkop drie historische lezingen gehouden.
Thomas Krol en Irene Schouten zijn dit weekend niet de enigste die een stop zetten op hun schaatscarrière. Fanatieke schaatser Harry Siewertsen uit Sint Maartensbrug kan ook aan dit lijstje worden toegevoegd. Zondag, op zijn 85e verjaardag, heeft de oud-schooldirecteur en wiskundeleraar gedag gezegd tegen het ijs en de scherpe ijzers onder zijn voeten.
Meerkoetelaars zijn ’heel blij’ met nieuwe Koetelburcht - Zaterdag is het dag twee dat het feest losbarst in Middenmeer voor carnavalsvereniging de Meerkoetelaars. Ouders en kinderen lopen verkleed door het dorp, de carnavalsoptocht met daarop aansluitend de kindercarnaval wordt vandaag gevierd. Prins Scrupullus zit samen met zijn hof- dames en kinderen in de grote koet, met voor- oplopend de prinsen van vorig jaar.
Kleding, schilderijen, spelletjes en boeken, het was zondag allemaal weer te vinden op de eerste vlooienmarkt van het jaar in de Groeneweghal. De gevreesde parkeerchaos bleef uit.
Feest van laatste Oliebol - De feestsferen van de decembermaand herleven in januari op het Feest van de laatste Oliebol in de Keesschuur te Anna Paulowna. Het publiek krijgt een glaasje glühwein en een oliebol ter verwelkoming. Op het podium staat Jacky Roofers Bigband onder leiding van Bert Baars.
Aftrap trekt 57 deelnemers - In Museum Oud Anna Paulowna is afgelopen weekend de tulpenkeuring afgetrapt. Keurders moeten proberen de beoordeling van de jury te evenaren.
’Het is fijn om samen iets nuttigs te mogen doen’ - Verschillende takken van bomen en struiken liggen uitgestald op de picknicktafel langs de Nes in Schagen. Op deze woensdagochtend trotseren vrijwilligers het koude weer om de buurt te vergroenen.
De rode loper ligt uit deze zaterdag voor de entree van de nieuwe bedrijfshal van CAV Agrotheek in Wieringerwerf. Het is feest, want dit jaar zijn zij de gastheren van de jaarlijkse RoDeKo beurs. Onder de stellingen voor de bollennetten en kunstmest staan de zevenvijftig standjes opgesteld. Verder wordt de hal gevuld met de nieuwste trekkers en machines.
Ouders met jas aan bij Kris Kras Kunst - Een voormalig supermarktpand aan de Spoorstraat is zaterdag het decor voor een mid- dag met een kris kras aan activiteiten voor kinderen. Een kast vol boeken, overal speelgoed en poppen.
Vanaf het ontstaan van Popkoor Join’s Meeting is zij er bij - Een verrassingsbezoek van de burgemeester en de familie van Astrid Witteveen-van ’t Riet (65) tijdens de laatste repetitie van het jaar van Popkoor Join’s Meeting. Een halve eeuw zingt ze bij dit koor. Ontelbaar veel optredens en repetities zijn achter de rug. Met vooral heel veel gezelligheid is het koor uit haar leven niet meer weg te denken. Met nog altijd een beetje de zenuwen in het lijf bij aanvang van een optreden.
Zodra de eerste akkoorden van ’Whatever You Want’ van Status Quo worden gespeeld, komt de zaal in beweging. Handen gaan de lucht in en er wordt zachtjes meegezongen. De speciaal samengestelde 7-mansband die zaterdagavond op het podium staat in Zaal Alpha, speelt de klassiekers uit de Top2000-lijst.
Kerst wordt ook dit jaar weer gevierd met een variëteit aan concerten. Van muziek uit de film The Grinch tot klassieke kerstliederen en populaire kerstliedjes die momenteel niet te missen zijn op de radio. Het kan allemaal gehoord worden tijdens de kerstconcerten in onze regio. Een greep uit het aanbod.
Trekkers worden versierd met kerstverlichting, boerderijen worden omgetoverd en ook kerstmenu’s met streekproducten worden samen- gesteld. Ook de agrarische sector is in de kerstsfeer. Onder de noemer ’Boeren en tuinders pakken uit met kerst’ biedt LTO Noord een divers aanbod aan activiteiten in de regio.
Deuren worden geopend tijdens kerstdorp aan de dijk - Het dorp is versierd met kerstverlichting, de kachels branden en de achterdeuren staan open. Ondanks dat Kolhorn wordt geteisterd door het regenachtige weer wordt het warme kerstgevoel verspreid in het dorp. De vlaggen hangen uit bij de vijfentwintig deelnemende huizen en de bel van de Kerstman klinkt door het dorp, samen met zijn elfen bezocht ook hij dit weekend het kerstdorp in Kolhorn.
Shayonti Chatterji heeft altijd al veel bewondering gehad voor het handwerk in haar geboorteland India, met name het werk met textiel. Daarom heeft zij het merk Urban Medley opgericht. Sjaals en kimono's handgeweven op traditionele Indiase wijze. De eeuwenoude Indiase technieken worden echter wel gecombineerd met moderne designs en kleuren. Dit is volgens Shayonti de manier om de ambacht en tradities in leven te houden. Een interview met de oprichtster. 
gjarige vereniging VVO heeft de gunfactor - Het is deze maand negentig jaar geleden dat Vereniging voor Ontwikkeling en Ontspanning Dirkshorn werd opgericht. Toentertijd zag het er nog heel anders uit voor de vereniging.
De kachel brandt in het Molenhuijs in Waarland. Langzaamaan druppelen de mensen binnen. Ieder met een tasje vol spullen bij zich. Kunsthistoricus Hans van Kampen taxeert op deze regenachtige zaterdag de kunstobjecten die worden meegenomen. Daarbij vertelt hij het verhaal achter deze verschillende voorwerpen. Schilderijen, vazen en sigarettendoosjes, het komt allemaal voorbij.
Prijzen winnen met het Rad van Fortuin, haartjes knippen en een potje sjoelen voor het goede doel. Een twintigtal jongeren zamelt geld in voor hun zendingsreis naar Bukulula in Oeganda. 
DRIE VRAGEN AAN winkeleigenaresse Afke Bleeker - Zondag is het tijd voor de Ladies Sunday in Warmenhuizen. Tien verschillende ondernemers in Warmenhuizen bundelen hun krachten voor dit vrouwenevenement. Het evenement is al verSchillende keren georganiseerd, maar door Corona is dat nu alweer een aantal jaar geleden. Daar moest verandering inkomen vond initiatiefnemer Afke Bleeker.
Benefietconcert voor wooninitiatief de Downdriehoek - Popkoor De Zangfabriek organiseert aanstaande zondag een benefietconcert om geld op te halen voor wooninitiatief de Downdriehoek. Sinds 2017 is dit wooninitiatief bezig met het realiseren van een woning voor negen jongeren met een verstandelijke beperking. De jongeren kennen elkaar van verschillende activiteiten en zijn inmiddels een hechte vriendengroep geworden, helemaal klaar om te gaan samenwonen.
Eerste plukdag in Nieuwe Niedorp is een succes - Voor een euro per kilo werden zaterdagochtend grote shoppers, manden en rugzakken gevuld met appels bij fruitteeltbedrijf Siem Entius in Nieuwe Niedorp. „We gaan appeltaart bakken.”
Zijper Molendag staat in teken van vis - Vlaggetjes sieren de wieken van de molen, accordeonmuziek klinkt en de visnetten zijn ter decoratie opgehangen. Het Oudhollandse sfeertje is compleet tijdens de zesde editie van de Zijper Molendag.
Behoorlijk soppige Halloweenspooktocht Pear of Fear - In het donker door de boomgaard lopen, overal komt gegil vandaan en in de lucht hangt de geur van gefermenteerde appels en peren. Zaterdagavond was de vijfde editie van Pear of Fear, een spooktocht tussen de boomgaarden van de familie Kater in Nieuwe Niedorp.
De tweede editie van Koggepop Live op 11 november aanstaande gaat een dag duren en niet twee zoals bij de aftrap van het evenement vorig jaar.
Fantasy en spiritualiteit komen samen in sporthal - Middeleeuwse karakters, elfen en nog meer diverse bezoekers zijn dit weekend naar het Dorpshuis in Waarland gekomen. Voor de eerste editie van ’Fantasy meets Spiritual’. Binnen in de sporthal van Waarland zijn tal van standjes te vinden. Van zelfgemaakte fantasyproducten tot mediums waarbij bezoekers een lezing kunnen krijgen. Ondertussen worden er ook tatoeages gezet en zorgt de Viking-masseur voor losse spieren.
Carnavalsvereniging De Meerkoetelaars krijgt onderdak bij AB Vakwerk - De carnaval in het dorp houden. Dat was het streven van carnavalsvereniging De Meerkoetelaars uit Middenmeer, nadat ze vorig jaar te horen kregen op zoek te moeten naar een nieuwe locatie. Het is gelukt.
Mix van culturen op de druk bezochte pasar malam fusion in Den Helder - In de kleine zaal zijn mensen aan het swingen op reggae muziek, een band uit Den Helder staat op het podium. Vanuit de grote zaal komen de geuren van on- der andere Surinaams en Balinees eten je tegemoet op de pasar malam fusion.
Kleurrijke statements als uiting van saamhorigheid - De ’corsokoorts’ heeft deze zondag weer een ultieme hoogte bereikt onder de inwoners van Winkel. Het was de honderdveertiende editie van de Bloemencorso in het dorp, die jaarlijks zo’n tienduizend bezoekers trekt.
Schagen in beweging - Van de Muziektuin naar het strandje bij de Wiel. Schagen staat zaterdag in het teken van bewegen tijdens het Feeling Fit Festival. Een initiatief van vier vriendinnen en oud-collega’s met als doel Schagen en omgeving op een ontspannen manier in beweging te krijgen.
Op de Boerenversmarkt zie je waar je eten vandaan komt - Buiten heeft iedereen een plekje in de schaduw gevonden om te proeven van regionale producten, binnen loeien de ventilatoren zodat iedereen, ondanks de hitte, kennis kan maken met een divers aanbod aan streekproducten en de mensen achter deze producten.
Gaming arcade Gameday is geopend in de Zuiderzeehal - Een potje FIFA tegen elkaar spelen, je eigen record proberen te verbreken bij het F1 spel, of andere jongeren ontmoeten die ook Fortnite aan het spelen zijn. Het kan allemaal bij de pop-up gaming arcade Gameday, een initiatief van Link Jongerenwerk.
Tweede grasmaaierrace TOW van het seizoen - Grasmaaiers crossen over het veld terwijl de prut de lucht in schiet. Vanaf de zijkant zijn de toeschouwers hard aan het aanmoedigen. Het was vandaag tijd voor de tweede grasmaaierrace van het seizoen in Hippolytushoef.
Muziekschool Da Capo opent zijn deuren tijdens Uitmarkt - Zondag 3 september is het niet alleen tijd voor de Uitmarkt Schagen, maar ook voor de open dag bij muziekschool Da Capo, te vinden in Cultuurhuis Markt18. De deuren staan open voor iedereen die kennis wil maken met de docenten en hun instrumenten.
Bibliotheek gooit het over andere boeg - Bibliotheek Schagen gooit het bij de start van het culturele seizoen over een andere boeg. Op de Uitmarkt, zondag 3 september, zijn voor het pand van de bibliotheek tafels met robots en virtualreality- brillen te vinden.
Ageeth van den Oever van de Vereniging van Zeeschilders toont ook beelden - De zee wordt weer teruggebracht naar Kolhorn, voormalig Zuiderzeedorp, met de expositie Aan Zee Twee. Kunstenaars van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders stellen hun werk tentoon. Een van de deelnemers is Ageeth van den Oever die om de hoek woont in Lutjewinkel.
Scholieren zijn nog altijd in de bollenschuur te vinden - In veel bollenschuren zijn vandaag de dag voornamelijk arbeidsmigranten te vinden die aan het pellen zijn. Een ander plaatje dan vroeger, toen dit seizoenswerk voornamelijk werd gedaan door scholieren. Bollenboeren kunnen tegenwoordig moeilijk scholieren vinden die het werk willen doen. Aan oproepjes op sociale media wordt haast geen gehoor gegeven.
Liefhebbers kunnen na corona weer uitgebreid over hun motoren praten - Eén voor één komen de brommende motoren aan bij het clubhuis van motorclub MIOS. Oude motoren van merken van onder andere BSA en Honda verzamelen zich op het plein.
Een enorme opkomst aan (klassieke) auto’s en motoren zondag tijdens Wieringerwerf op Wielen 2023. Ondanks de warmte werd het evenement druk bezocht en was er bijna te weinig plek in het dorp voor alle voertuigen, die vanuit het hele land richting Wieringerwerf kwamen.
De Waddenzee is veertien jaar geleden uitgeroepen tot Werelderfgoed - Wind in het haar, croissantje op het bord en uitzicht over het wad. Op de dijk in Westerland vieren dertig bezoekers zaterdagochtend de verjaardag van de Waddenzee. ,,We hebben eigenlijk nog geen taart gegeten’’, merkt recreatieondernemer Alfons van der Veen op. ,,Maar het is ontzettend speciaal.’’
Op 61 adressen in Waarland verkochten inwoners spullen - Antieke spullen, kleding, oude spelletjes en nog meer prullaria die een tweede leven verdienen. Het was zondag allemaal te vinden tijdens het Rommel Rondje van Waarland. Op 61 adressen, verspreid over het hele dorp, verkochten inwoners hun spullen.
Borden, bestek en glazen dienen dorpsbewoners zelf mee te nemen. Voor tafels, banken en een ontbijtbuffet wordt op 4 juni gezorgd tijdens de viering van 450 jaar Callantsoog.
Sfeermarkt in Tuitjenhorn wordt druk bezocht - Het is meer en meer een begrip aan het worden in Tuitjenhorn: Struinen. Struinen langs de marktkraampjes tijdens de dertiende editie van de sfeermarkt om vervolgens met een biertje in de hand op het plein te genieten van de zon en de livemuziek. En voor de kinderen is er meer dan genoeg entertainment. ,,Het is echt voor jong en oud’’, vertelt mede-organisator Anita Hoorn.
Oproepjes tegenwoordig in het Pools - Nog een aantal weken en dan wordt er weer volop bollen gepeld. Dit zomervakantiewerk werd voorheen vaak door Nederlandse scholieren gedaan. Het was de normaalste zaak van de wereld: op de fiets vanuit het dorp naar de dichtstbijzijnde bollenboer om daar de handen uit de mouwen te steken.
Inspiratie opdoen en genieten van kunst en tuinen, het kan komend week- einde tijdens het open tuinenweekend. Kwekerijen, privé-tuinen en galeries van de tuin- en kunstroute Top in de Kop en tuinclub De Groene Route zetten hun deuren voor bezoekers open.
Voor elk wat wils tijdens expositie van vijftien kunstenaars - Vijftien verschillende exposanten tonen hun kunstwerken bij het open huis van galerie Boot & Steyn.
Meester Koos en juf Gerda veertig jaar in het onderwijs
Veel bekijks tijdens Open Molendagen - Pannenkoeken eten, Oudhollandse spelletjes spelen en vooral heel veel leren over de mo­ lens in Schagen en om­ streken. Vanwege de vijf­tigste Nationale Molen­dag waren afgelopen weekend op zaterdag en zondag vele molens open voor het publiek. ,,Mensen zijn toch nieuwsgierig’’, vertelt molenaar in opleiding Annika Langeveld.
Roel (95) en Anneke (92) Veldhuizen zeventig jaar getrouwd - Het had al nachten lang gevroren, maar toch was het zeventig jaar geleden, op zondag 10 mei 1953, stralend mooi weer. Wellicht was het een voorteken van het stralende huwelijk van Roel (95) en Anneke (92) Veldhuizen-van Peenen. „De aardappels vroren af die dag”, herinnert Roel zich nog.
Familie, vrienden en nieuwsgierigen bezoeken open dag schietsportvereniging - Doelwit in het vizier, goed op de houding letten, adem in en uit en vervolgens: schieten maar. Of je nu met een luchtwapen wilt schieten of een vuurwapen, deze zondag kon iedereen de schietbaan op om te kijken of ze in de roos kunnen schieten.
Open dag skeeleren van Inlineskate Den Helder - De zondagochtend beginnen met een rondje skeeleren. Jong en oud skaten vandaag een rondje tijdens de open dag van de nieuwe skateclub Inlineskate Den Helder.
Jim Groenland van JG Horeca en Maarten de Jong van Gevelconcept vormen samen het duo achter de organisatie van GevelConcert Live.
Boeken lezen is weer een populaire hobby aan het worden onder de jongeren. En dit allemaal dankzij de invloed van sociale media.
Sensuele fotografie van Kenneth Stamp siert de wanden van Kunsthuis Steengoed in Anna Paulowna, terwijl op de bovenverdieping van de galerie schilderijen te vinden zijn van oude meesters uit Nederland en Duitsland. Van beeldhouwwerken tot schilderijen en van modern tot abstract.
Stichting Cultuur binnen de Dijken zoekt toneelspelers, dansers, muzikanten, bouwers en kostuummakers. Met z’n allen wordt in de zomer een totaaltheaterstuk neergezet dat zich afspeelt op een camping.
Een intieme setting in het kerkje van Anna Paulowna deze zondag. Imagobureau Antré uit Anna Paulowna heeft vandaag twintig ondernemende vrouwen samengebracht.
Prijzen lopen nog hoger op, consument merkt weinig - Legendarisch. Het is een van de woorden die worden gebruikt om de huidige uienmarkt te omschrijven. In december 2022 noteerde beursvereniging Middenmeer nog tussen de 40 en 50 cent voor een kilo grove uien, in 2023 zijn deze prijzen gestegen tot wel 85 cent. Feest voor de telers, maar wat betekent dat voor de consumenten?
Vergrijzing slaat toe, jongere generatie laat het veelal afweten - Jonge handen die virtuoos over de knoppen van een accordeon gaan. Ze zijn haast niet meer te vinden in deze regio. De vergrijzende verenigingen kampen met de gevolgen en vrezen voor hun toekomst.
Eindelijk eens een bezoekje aan het ’Nederlands Kremlin’ - Tijdens de paasdagen konden bezoekers picknicken en een wandeling maken door het Nederlands Kremlin in Winkel.
De een zoekt onderdelen voor een uniek model brommer die wordt gerestaureerd, de ander showt de brommer van een overleden familielid tijdens de drukbezochte bromfietsbeurs in Waarland. ,,Het leeft, de beurs is een en al nostalgie,’’ aldus een organisator.
Droom van regisseuse Jeanne Krijgsman komt uit - Harpmuziek vult de zaal in Scagon de Luxe, op het podium is een intieme woonkamersetting te zien, waar drie actrices staan. Momenteel zijn ze nog druk aan het repeteren voor de première van ’Emily’ op zondag 2 april.
’Zij zijn de brandweermensen van morgen’ - Even een kijkje nemen in een ME-bus of brandweerwagen en daarnaast een idee krijgen hoe aannemers de buitenruimtes van gemeente Hollands Kroon verzorgen. Zaterdag namen de brandweer, de politie en de gemeente deel aan de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen. In eerste instantie om nieuwe mensen te werven maar uiteindelijk vooral om gezinnen kennis te laten maken met wat zij nou eigenlijk doen.
,,Loop rustig een rondje en kijk vooral wat goed voelt’’, geeft Annet Sombroek mee bij de ingang van de allereerste spiritualiteit- en wellnessbeurs Liefde en Kracht bij Skagaventure in Schagen. Negentien verschillende mediums geven er consulten.
Koor Encore en Zinspiratie maakt verbinding met het nu - Vallen, opstaan en weer doorgaan. Het is een van de positieve boodschappen die zaterdag 1 april zal worden overgebracht tijdens de voorstelling The Power of The Passion.
Voorstellingen ontstaan vanuit het niets - Karianne Regter is vijf jaar geleden Theaterschool Schagen begonnen. ,,M'n hart brak toen ik hoorde dat er geen theaterlessen meer werden gegeven in Schagen. Ik wilde theater graag mogelijk maken voor iedereen'', vertelt Karianne. ,,Ik ben het toen een beetje out-of-the-blue begonnen. Scagon de Luxe stimuleerde het initiatief heel erg.''
Winnubst en Ap-Art slaan de handen ineen - Het orkest speelt de muziek onder leiding van de dirigent terwijl tegelijkertijd de dansers hun choreografie aan het oefenen zijn. Ondertussen wordt er druk met elkaar overlegd, om het orkest zo goed mogelijk met de dans uit te laten komen. Het is de eerste gezamenlijke repetitie van een unieke samenwerking tussen orkest, zang en dans.
Hoe denken Noordkoppers over de verkiezingen? - Met de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen voor de deur, zou het onder de kiezers het gesprek van de dag moeten zijn. Maar weten de inwoners van de Noordkop wel op wie we moeten stemmen?
Een hele middag samen muziek maken en nieuwe dingen leren. Harmonie DSV uit Warmenhuizen organiseerde zaterdag een heuse muziekmiddag met workshops voor leden en niet-leden om het 75-jarig bestaan van het orkest te vieren.
Meerkoetelaars terug in ’oude’ Koetelburcht - Het werd twee jaar niet gevierd en daarmee is carnaval Middenmeer dit jaar dubbel zo groot, kent het twee keer zoveel prinsen en is het misschien ook wel dubbel zo gezellig en gek.
Rotary in Nederland bestaat dit jaar honderd jaar en dat vieren zij met een estafette die door heel Nederland gaat.
Het dorp verduurzamen voor de toekomst inclusief meer parkeerplaatsen en woningbouw. Het zijn een aantal van de verschillende onderwerpen die voorbijkomen in het huidige concept van de dorpsvisie voor Kreileroord. Maandagavond kwamen veel dorpsbewoners naar de inloopavond die hierover was georganiseerd. Een avond waarbij de ideeën voor de herinrichting van de openbare ruimtes werden gedeeld, waar vragen werden beantwoord en zorgen werden besproken.
Eenmaal, andermaal, verkocht. Het klinkt zaterdagmiddag vele malen in Zaal Alpha aan De Loet in Schagen.
VIJF VRAGEN AAN regisseuse Jolien Noorman -  Vandaag is het dan eindelijk zover; OEK Jong van toneelvereniging Ons Eigen Kring uit Schagerbrug speelt de première van de musical ’Bad Girls’. Twaalf jongeren repeteerden in een korte periode om de musical, die zich afspeelt in een vrouwengevangenis, tot een succes te maken. En dat allemaal onder leiding van de nieuwe regisseuse Jolien Noorman (20).
Hele klus voor tuincentra om planten op temperatuur te houden - Een plantje halen om de woonkamer op te leuken? Dat kan niet meer bij tuincentrum Overvecht in Schagen. Op een enkel vetplantje of cactusje na tref je hier lege tafels. Oorzaak: de hoge energieprijzen.
10 tips voor activiteiten in Schagen en omgeving in de maand januari.
Klimmen op nieuw deel van mountainbikeparcours in de Wieringermeer - Zes jaar geleden staken Gerard Wit, Hans van der Made, Hendrik Visser en Marcel Vijselaar de kop- pen bij elkaar. Alle vier zijn ze fanatieke mountainbikers en vonden ze het tijd voor een uitbreiding van het mountainbikeparcours dat door het Dijkgatbos loopt.
Crematorium Schagen kampt met tien keer hogere energierekening - Prijzen blijven stijgen. Ook in de uitvaartbranche blijft dit niet onopgemerkt. Een rouwboeket is duurder, een kop koffie en een plakje cake na de uitvaart kost meer. Daarnaast kampen crematoria met steeds hogere energierekeningen.
Den Helder - Voor rhönradturnen moet je sterk en lenig zijn. Die vereisten konden bezoekers ervaren tijdens de wedstrijd rhönradturnen in Den Helder afgelopen zaterdag.
VIJF VRAGEN AAN Oud-bietenagent Jaap Jippes - Zaterdag organiseert het Historisch Genootschap Wieringermeer een informatieve middag over de suikerbietenteelt van vroeger en nu. Oud-bietenagent Jaap Jippes (77) vertelt deze dag over het werk dat hij heeft gedaan voor de bietencampagne. Ondanks dat hij het stokje tien jaar geleden heeft overgedragen, vertelt hij nog altijd graag over zijn vak.
RoDeKo drukbezocht: ’Perfect beursweer’ - De stemming bij de kooltelers zit er deze zaterdag goed in. Niet alleen lijkt het dit jaar een goed seizoen te worden maar het is ook tijd voor de RoDeKo beurs.
Sebastiaan en Tom hebben een missie: meer speelruimte voor amateurbands - Iedere maand in een ander dorp of stad in de Noordkop een open podium voor amateurmuzikanten. Het is een nieuw idee van de mannen van de Rock ’n Roll Fabriek: Sebastiaan Fledderman en Tom Beemster.
Bewonderaars van het kermisorgel komen bij elkaar - Vroeger, toen je muziek nog niet zomaar kon afspelen op een radio of platenspeler, kon er tijdens de kermis worden genoten van orgelmuziek. Tegenwoordig is het kostbare instrument ingeruild voor discjockeys en speakers.
Projectkoor vol zangers die het zingen misten in coronaperiode - Het is woensdagavond, rijke klanken zijn te horen in de Fenixkerk te Nieuwe Niedorp. Het is de allerlaatste repetitie van Noord Holland Noord Vocaal voor hun debuutconcert. Zondag is de eerste uitvoering van dit nieuwe koor, opgericht door dirigent Arwin Kluft en pianist Gert-Jan Weel. Waar menig koor juist is gestopt in de coronaperiode, vullen zij dat gat met een uitdagend repertoire.
10 tips voor activiteiten in Schagen en omgeving in de maand december.
Amnesty International-actie Write for Rights - In de bibliotheek van Den Helder werd zaterdag niet alleen druk gelezen, maar voornamelijk ook druk geschreven. De ene na de andere brief en de ene na de andere groet. In het Engels, het Frans en zelfs in het Russisch. De brieven zijn gericht aan machthebbers die onrecht plegen. En aan politieke gevangenen, om ze te laten weten dat er aan ze wordt gedacht, er voor ze wordt gestreden.
Handjes in de lucht tijdens eerste editie Koggepop Live - Het duurde 25 jaar, maar na lang wachten en veel geregel kon ’t Veld zich dit weekend weer verheugen op een sporthal als feesttent.
Voorbereidingen zijn in volle gang - Het carnavalsseizoen gaat komend weekeinde weer van start. De verenigingen in deze regio hebben allemaal hun eigen manier om dit feest te vieren. Sommige vieren dit weekeinde al het Prinsenbal, andere maken een waar spektakel van de aankondiging van de nieuwe prins en vieren het bal pas later.
Aljona Terzi, van de gelijknamige quiltwinkel Aljona in Schagen, heeft er zin in. Het is haar weer gelukt om de Franse textielkunstenares Galla Grotto, een grootheid in die weert, naar haar winkel te halen. Het hele weekend zal Grotto er workshops verzorgen.
Veel winkeldeuren blijven gesloten op de koopavonden - De ene winkel is dicht, de andere open. Een drukke donderdag- of vrijdagavond in de stad omdat het koopavond is, is allang geschiedenis. Winkeliers vragen zich af of het realistisch is om open te blijven, terwijl het voor de consument vooral verwarrend is. Zijn de winkels nou open of niet?
Toeslag voor warm terras wordt nog niet overwogen - Energietoeslag betalen om er warmpjes bij te zitten op het terras. In Amsterdam gebeurt dit al bij een aantal horeca gelegenheden. Per persoon betaal je een bepaald bedrag voor de terrasverwarmer. Hoe zit dat eigenlijk hier bij ons in de Noordkop? En zouden we bereid zijn om hiervoor te betalen?
Hoe wordt Hollands Kroon groener en duurzamer - Een kijkje in een windturbine, plastic soep vissen en tweedehands kleding kopen. Het kon allemaal op de Dag van de Toekomst, georganiseerd door gemeente Hollands Kroon.
De liefde flikkerde wat, maar nu hebben ze allebei gewonnen - Hij had het niet zonder haar gered, maar zij ook niet zonder hem, en zeker niet zo lang: Simon en Tinie Entius zijn dinsdag zestig jaar getrouwd.
1200 jaar terug in de tijd: de Vikingen zijn geland op Wieringen - ’Hou je schild goed voor je en ogen in je achterhoofd hè’, roept een Viking tijdens het zwaardvechten. Dit weekend zijn ze in Den Oever zo’n 1200 jaar terug in de tijd gegaan, terug naar de tijd dat Vikingen op het eiland Wieringen leefden.
Festival haalt 25.000 bezoekers - Verschillende universums, heel veel kleur en een boel gezelligheid. Natuurgebied Geestmerambacht was zaterdag omgetoverd tot een waar festivalparadijs tijdens Elrow Town, dat zo’n 25.000 blije bezoekers trok.
Huis van Middenmeer heeft vijf weekenden een pop-up restaurant - Een baan verlicht door fakkels, een tent tot in de puntjes aangekleed, gezellige muziek en heerlijk eten. Janine Butter van het Huis van Middenmeer heeft nog een week de tijd om een maisveld om te toveren tot een waar ’pop-up restaurant’.
Als Ria van Ooij haar hond Polly ging uitlaten, dan stond Evert Beemster- boer al in de straat om even een praatje te maken. Zij een vriendin van zijn zusje, hij een stoere boerenknecht. En zo begon het allemaal. Evert: ’Direct liefde.’ Inmiddels is het stel zestig jaar getrouwd.
Een ’leuk zomeruitje’ in Wieringerwerf, althans... voor wie de uitgang vindt - Ze zijn menigmaal te zien in horrorfilms. Dankbare decors voor huiveringwekkende gebeurtenissen: velden met manshoog maïs. Wieringerwerf heeft nu een maïsdoolhof aan de Oosterterpweg. Echt griezelig zal het er niet worden. Want het is bedoeld als zomeruitje.
De Groenling stopt, Margreet Frowijn niet - Tijdens de vaste opruimactie van De Groenling, het centrum voor natuur- en milieueducatie in Schagen, is er een sombere mededeling voor de groep. „De Groenling stopt 1 september”, vertelt voorzitter Harm Salomons. „We gaan niet meer aan een dood paard trekken.”
Genieten van buiten en van muziek op de langste dag van het jaar - Het zonnetje schijnt over ’t Uilennest, de tuin van Martina van den Bosch, de bloemen bloeien en zodra je aan komt lopen komen de honden je begroeten.
Snelle leest biergooiers op Badpop de les en het werkt - ,,Waarland, wat doen jullie met ons? Zoveel mooie mensen!’’, klinkt het vanaf het kleine podium. Waltzburg treedt op, de 40e editie van Badpop is in volle gang. Het zonnetje schijnt en de bar is geopend, het feest in Waarland is losgebarsten.
Ronkende motoren bij ’Wieringerwerf op Wielen’ - ,,Kijk mama, een race auto!’’, wordt er geroepen zodra er een vuurrode Corvette in zicht komt. Niet alleen hele jonge, ook zeer veel volwassen liefhebbers van motoren, trikes, oude tractoren en klassieke auto’s verzamelen zich deze zondag in bij Wieringerwerf op Wielen.
Genieten van het weer en fijne muziek op Julianapop - De zomerse outfits zijn uit de kast getrokken en het nieuwe terrein is omgetoverd tot een festivalfestijn. Jong en oud uit Julianadorp en omstreken zijn zaterdag op pad om te genieten van het weer en fijne muziek op Julianapop.
Muziek en de geur van bier en zweet: de Oude Beurs herleeft - Oude tijden herleven zaterdagavond. Heel even terug naar toen, naar de tijd dat de Oude Beurs nog het swingende middelpunt van de polder was.
Hoop rookpluimen, slecht weer en een nieuwe locatie bij Trekkertrek Wieringermeer - Bij een evenement zoals Trekkertrek, kan een beetje modder natuurlijk niet ontbreken. De organisatie wordt dan ook zeker niet gestopt door het regenachtige weer.
Versieringen, verjaardagskaarten en voor iedereen taart op honderdste verjaardag - Honderd jaar geleden, op 28 mei 1922 in Julianadorp, werd de tweede dochter van Piet Sinnige en Marie Heddes geboren: Agatha Sinnige en vernoemd naar haar oma Agie Dekker. Vanwege haar memorabele leeftijd hangt Zorgcentrum de Bron zaterdag vol met versieringen en krijgt iedereen een gebakje.
Theetuinen worden steeds populairder - In een aantal hoekjes in onze regio zijn ze te vinden: theetuinen. Een rustig plekje om even op te steken en te ontspannen met een kopje thee, of koffie natuurlijk. Vaak gepaard met een gebakje en als het even meezit met een heerlijk zonnetje.
Heel Middenmeer Bakt - met ook spelletjes - is een groot succes - Terwijl de kinderen buiten samen met de clowns de dag beginnen met ochtendgymnastiek, de vlag is gehesen door Juf Tonnie en de eerste enthousiastelingen al spelletjes aan het spelen zijn in de tent, is de jury van Heel Middenmeer Bakt in opperste concentratie de zes ingeleverde taarten aan het bekijken en proeven.
Leerlingen van het Regius College uit Schagen maken kennis met duurzaamheid - Klotsende oksels en trillende handjes voor de tweedeklassers van het Regius College Oranjelaan in Schagen, want in Zaal Alpha aan de Loet mochten zij vrijdag hun duurzame oplossing presenteren aan bedrijven die deelnamen aan een speciaal ’duurzaamheidsproject’.
’Ride out’ ter ziele door regeltjes en gebrek aan vrijwilligers - Met een broodje kroket en een bakkie koffie aan de hoge stamtafel achterin het café, worden de laatste ontwikkelingen van Wieringerwerf op Wielen besproken. Er moet een poster geregeld worden, nog verschillende activiteiten georganiseerd, sponsoren gebeld en noem het maar op.
Jong en oud geniet en maakt kennis met allerlei kunstvormen - Lessen op viool en saxofoon, kennismaken met theater, TikTok-dans, ballet, schilderen, beeldhouwen en nog veel meer. Het kwam zaterdag allemaal voorbij tijdens het Open Huis van het Helderse kunstcentrum Triade.
Zonnebloemolie en bloem zijn dezer dagen erg gewild. In supermarkten in Schagen, Anna Paulowna en Den Helder komen mensen die boodschappen doen voor lege schappen te staan.
Een hamburger en een kleine beker frisdrank voor een volle zak zwerfafval. Zo heeft de McDonald’s in Schagen jongeren gemotiveerd om mee te doen aan de landelijke Opschoondag, zaterdag. De Opschoondag is een initiatief van Nederland Schoon.
Als het carnaval tóch doorgaat, dan moet je er bij zijn - De paraplu is mee, een muziekbox, blikjes bier en vooral een gezellige stemming. De eersten stonden zondagochtend al om kwart over negen voor de deur bij café Bij de Buren.
Bart Hotting is boegbeeld van Agrarische Jongeren - Bart Hotting (27) uit Slootdorp, is sinds dit jaar voorzitter van de Agrarische Jongeren Wieringermeer. Een taak die hij na elf jaar lidmaatschap op zich neemt. Wat hij wil doen? Zich inzetten voor de verbinding tussen de jongeren in de agrarische sector en een leerzame omgeving proberen te creëren.
Het bestuur van de Agrarische Jongeren Wieringermeer is hard op zoek naar een nieuwe locatie voor de tweejaarlijkse trekkertrek. Nu de kavels bij de Robbenplaat verkocht zijn, is daar geen plek meer voor het drukbezochte evenement.
Onbeperkt drinken, probeer dan maar rustig te blijven zitten - De Jonge Prins in ’t Zand viert feest omdat de horeca weer open mag. Maar voor velen is het lastig om zich aan de huidige maatregelen te houden.
Camperplaats de Tulpentuin houdt voor het eerst diner met streekproducten - De kibbeling wordt buiten in de olie gefrituurd, in de keuken zijn ze ook druk met de voorbereidingen. Aardappeltjes van de buurman liggen in de oven te bakken. Onderling wordt er nog druk overlegd, maar ook veel gelachen. Het is de eerste keer dat Sandra Munster het organiseert: een camperdiner.
MIDDENMEER - Carnavalsvereniging De Meerkoetelaars uit Middenmeer houdt de moed erin. Iedereen wordt opgeroepen om tijdens het carnavalsweekend paraat te staan.
DRIE VRAGEN AAN kweker Niek Barten - Nationale Tulpendag, afgelopen zaterdag, luidt het tulpenseizoen in. De consument kan weer genieten van een bosje tulpen op tafel. Maar de tulpenkweker is natuurlijk jaarrond bezig met zijn tulpen. Zo ook Niek Barten van Barten Tulips uit Wieringerwerf. In 2009 heeft hij zijn eerste partij bollen aangekocht om te gaan telen, inmiddels levert hij al elf seizoenen aan de veiling. Sinds 2020 staat er ook een kraam aan de weg.
Vertrouwde gezelligheid voor een dagje terug - Familie, collega’s, kennissen, vrienden en vriendinnen. ’Iedereen’ komt deze zaterdag weer samen rond de kerk in Schagen. Om koffie te drinken, te lunchen, te dineren, maar vooral om gezellig met elkaar te borrelen.
René de Vries blikt terug op Voedselkonvooi in 1981 - Veertig jaar geleden, in december 1981, vond het Voedselkonvooi Polen plaats. Met ongeveer honderdvijftig vrachtwagens en 180.000 kerstpakketten gevuld met voedsel vertrokken ze zondag 13 december 1981 vanuit Utrecht richting Polen.
Vier vragen over het maïsdoolhof in wording in Wieringerwerf - Marbel de Graaf van Le-ven van de Wind laat een maïsdoolhof in Wieringerwerf aanleggen, bedacht als gezinsuitje. Volgend jaar moet het klaar zijn.
Winkeliers in centrum Den Helder merken weinig van de nieuwe maatregelen - De winkels een uur eerder dicht vanwege corona, een middenstander in Den Helder maakt zich er niet druk om. ’Zodra het donker wordt, is het sowieso rustig in de winkelstraten’, klinkt als reactie.
Jeroen van de Velde uit Middenmeer bekroond tot Prins Los Bollos - Last minute moesten de plannen nog veranderd worden. Maar wat hebben ze een groot feest gehad afgelopen zaterdag bij Café Welkom bij de Buren. Vanwege de nieuwe maatregelen be- gon het Prinsenbal niet in de avond, maar in de middag. Ondanks de veranderingen werd het bal druk bezocht door carnavalvierders. Want de kroning van de nieuwe Prins Carnaval, moet natuurlijk wel nog even gevierd worden.
Toekomstige bruisparen vinden hun weg in de Grote Kerk - Het is zaterdag een feestje in de Grote Kerk van Schagen. Al acht jaar lang organiseert &Joy trouwbeurzen, maar dit is de eerste in Schagen. Nadat de coronapas is gecheckt mogen de bruidsparen naar binnen en worden ze verwelkomd met een bubbeltje. ,,We zijn een soort Tinder voor de trouwbranche”, vertelt Thessa Dudink-Latupeirissa, eigenaresse van &Joy ,,Bruidsparen matchen met de juiste leveranciers.’’
Waar Deen Supermarkten sluit, opent bloemenwinkel Thuis juist de deuren - Zodra je de Sternstraat inloopt zie je al meerdere mensen lopen met mooie bloemen in hun handen. Wieringerwerf heeft het een aantal jaar moeten missen, maar vandaag was het dan zover. Een bloemenwinkel is geopend in het dorp.
De merchandise is uit de kast gehaald, deze zondag is het zover voor de Dorstige Biet: Bietenrooidag 2021. De rooiploeg, bestaande uit Adrie Beemsterboer, Jos Stam en Walter Tesselaar is er klaar voor om vandaag zo ongeveer 38 bieten te rooien.
’Bestuur en Rechtspraak in Schagen’ toont groot verschil in straffen - In de huiselijke setting van Boekhandel Plukker is zaterdagmiddag het boek ‘Bestuur en Rechtspraak in Schagen’ gepresenteerd. Het is deel twee van een historische reeks van de Historische Vereniging Schagen (HVS). ,,Door de tijd heen is het een prachtig boekwerk geworden’’, zegt Adrie Pater van de HVS.
Op sportinstuif ontdekken welke sport je leuk vindt - Een onverwachts buitje is net geweest, maar die wordt al snel vervolgd door een zonnetje. Een perfecte temperatuur om buiten te bewegen, vindt turntrainster Saskia van Schagen.
Het zonnetje schijnt over de aardappelruggen, grote rooimachines staan klaar als decor op het erf en de honden lopen enthousiast rond. Het is weer tijd voor het Frietrooien.
Wat een drukte op het handbalveld in Tuitjenhorn. Nee, hier wordt het weekend niet gesport. Er wordt gekermist en voor sommigen is dat misschien ook wel een sport. Het zonnetje schijnt volop en iedereen vermaakt zich kostelijk.
In Waarland heerst vooral opluchting dat het dorp een supermarkt houdt - De schappen raken zondagmiddag al leger en leger, het einde van het tijdperk Deen Waarland is in zicht. Aan het eind van de dag sluiten de deuren, om over een week open te gaan als DekaMarkt.
De kermis begon zaterdag met een prachtig zonnetje bij het Beach Terras van Café Bij De Buren in Wieringerwerf. Deze dag stond er gebakken vis op het menu, van kibbeling tot kreeftjes, het Wieringer vis- bakteam was volop aan het kokkerellen.
Het is half één ’s nachts en het feest gaat los in zaal Alpha. Mensen zijn aan het lachen, aan het dansen en aan het knuffelen. Na anderhalf jaar is het weer als vanouds.
Succes voor Tom Laan en medestudenten - Jong Ondernemen is ieder jaar weer opzoek naar de beste studentondernemers van het land middels de wedstrijd HBO Student Company. Dit jaar deden ook Joost de Wit, Sander Admiraal, Thijs Wentzel en Tom Laan mee. Zij studeren technische bedrijfskunde aan InHolland Alkmaar.
,,De hele raad zei: goed plan Co’’, vertelt Co Wiskerke, raadslid van het CDA, die met het voorstel kwam om de straatnaambordjes in de Schildersbuurt in Schagen te vervangen. Zijn eigen buurtje.
Is er weer toekomst voor vlasteelt? Linnen raakt weer in de mode, dus ook lokale akkerbouwers zou- den kunnen profiteren.
Niets zit zo lekker als een bamboejurk. - In de Randstand is duurzame mode geen hype meer, maar een vaste waarde. Hoe zit dat in de Kop van Noord-Holland?