1. Home
  2. /
  3. Online
  4. /
  5. DE RESET VAN HET...

DE RESET VAN HET MODESYSTEEM: ARNHEMSE DESIGNERS NODIGEN JE UIT

Publicatie datum: 31-05-2021

Fotografie: Wendelien Daan

Het eerste hybride Fashion + Design Festival Arnhem staat voor de deur. Mode- en kunststad Arnhem brengt met het festival Arnhemse designers en ondernemers samen. Zingeving staat dit jaar centraal, onderverdeeld in tien verschillende dimensies. De designers kijken hoe zij door middel van hun creaties de wereld een klein stukje mooier en eerlijker kunnen maken, zonder een oordeel te vellen. Wij zijn langs een aantal Arnhemse designers gegaan die zich focussen op veranderingen van het huidige modesysteem.

Grondstoffen

In een oude houtzagerij in Arnhem bevindt zich het atelier van Hul le Kes, een merk opgericht door Sjaak Hullekes en Sebastiaan Kramer. Gelijk bij binnenkomst voel je de liefde en passie. Er verschijnt een grote lach op de gezichten van de twee designers wanneer zij samen hun verhaal vertellen. “Als label zijn we nu dolgelukkig”, vertelt Hullekes.

Dat is echter niet altijd zo geweest. Na een tijdje in dienst te zijn van de verkoop, moesten ze even ontzuren van de hele mode-industrie, om vervolgens sterker terug te komen dan ooit met een tegenwoord op het huidige systeem. “We verzamelen eerst de grondstoffen. Wat hebben we en wat kunnen we ermee doen?”

Zo halen ze bijvoorbeeld oude linnen tafellakens uit Frankrijk, die zij met natuurlijke grondstoffen verven. Hiervoor gebruiken ze onder andere avocado’s, die het lokale restaurant anders zou weggooien. De avocado’s geven een roze gloed aan de stoffen.

Om ons dit rottingsproces te laten zien, lopen we via een sluiproute van de showroom naar het atelier. Door dit proces is ieder stuk uniek. “Het resultaat is altijd weer een verrassing”, vertelt Hullekes enthousiast.

Klanten kunnen hun Hul le Kes-items ook nieuw leven inblazen door ze te retourneren naar het atelier. Hier wordt het item dan gerepareerd of er worden nieuwe items van ontworpen. “Een vlek? Dan maken we er toch gewoon nog meer vlekken in!”