1. Home
  2. /
  3. Online
  4. /
  5. MOMMY ME-TIME TIP: INTERNATIONALE...

MOMMY ME-TIME TIP: INTERNATIONALE MODETENTOONSTELLING IN TILBURG

Publicatie datum: 2019

Beeld: Valentino Haute Couture Fall/Winter 2015 collectie

Hop, laat de kids bij de hubby en plan een dagje in voor jezelf! En wat is er leuker dan even een beetje mode-cultuur opsnuiven en inspiratie opdoen?! Voor talloze prestigieuze modehuizen is kant een onuitputtelijk inspiratiebron, denk onder andere aan: Chanel, Dior en Valentino. Het TextielMuseum te Tilburg presenteert vanaf 16 november de internationale tentoonstelling ‘The Art of Lace’ | Haute couture van Chanel tot Iris van Herpen’, waar creaties van ‘s werelds meest geroemde modehuizen te zien zijn. De tentoonstelling, voorheen in Calais te zien, stelt de innovatieve kracht van het Franse Leavers kantwerk centraal. Je krijgt een blik achter de schermen bij de kantmakers en couturiers: van het ontwerp- en maakproces tot het eindproduct, klaar voor de catwalk.

Met bijna 50 stukken van Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gautier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli, Valentino en Yiqing Yin.

Leavers: innovatie van kant

De op weefgetouw geweven Leavers kant heeft grote voordelen voor de experimentele ontwerpen van couturiers en daagt hen in het ontwerpproces maximaal uit om tot iets bijzonders te komen. De stof lijkt delicaat, maar blijkt sterk: anders dan gebreide kant is het bestand tegen rafelen. Het kan transparant of ondoorzichtig zijn, patronen, materiaal en kleur kunnen variëren en het kan driedimensionaal geweven worden. Karl Lagerfeld lamineerde kant voor een van zijn collecties voor Chanel zodat de stijfheid van het materiaal de patronen accentueert. Iris van Herpen laat zich inspireren door kantpatronen en bootst het effect van de stof na met 3D print.